Antti Jämsén

Lakia noudatettava puolin ja toisin

Iltasanomien uutistuottaja Rami Mäkinen vaati 13.8.2016 sisäministeriön vieraslistojen julkistamista ja totesi ministeriön jääneen kiinni lainvastaisesta menettelystä kieltäessään niiden luovuttamisen. Oikeusoppineet olivat samaa mieltä perustellen tietojen julkisuutta perustuslailla. IS:n ponnekkaan puuttumisen ansiosta ministeriö lopulta lupasi julkistaa tiedot.

Huvittavaa on, että Iltasanomia julkaisevan Sanoma Oy:n päivälehti Helsingin Sanomat uutisoi julkisuuslain vastaisesti 11.12.2015 Maija-Leena Paavolan valinnasta eduskunnan pääsihteeriksi. Lehti totesi tuolloin kansliatoimikunnan päätyneen suosittelemaan virkaan Paavolaa, vaikka hän ei selviytynyt soveltuvuustesteissä neljän parhaan joukkoon.

Julkisuuslain mukaan yksityisyyden suojan piiriin kuuluvat henkilökohtaiset ominaisuudet, kuten psykologiset testit, soveltuvuuskokeet ja yksilöarvioinnit. Näin HS toimi julkisuuslain vastaisesti, mutta kukaan ei sen uutisointiin puuttunut puhumattakaan, että lehti itse olisi pahoitellut uutisointiaan.

Jos samankaltainen tilanne olisi tapahtunut jossakin muussa kehittyneessä maassa, olisi asia todennäköisesti tutkittu perin pohjin. Nyt kukaan ei reagoinut, vaikka kyse oli eduskunnan korkeimman viranhaltijan virkavaalista. 

Löperö ote ja piittaamattomuus säännöksistä sekä julkishallinnossa että mediassa antavat jatkossakin jutunjuurta.  

 

Antti Jämsén

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juhani Nurminen

Kerrankin joku on asian ytimessä - mutta miltä suunnalta?

Julkisuus on pääperiaate. Samoin nopeusrajoituksia pitää noudattaa.

Kun ihminen valitaan virkaan niin mitä se tarkoittaa?

Kun ihminen saa ajokortin niin mitä se tarkoittaa?

Kun teet virkarikoksen niin odotettavissa on moite, moite, ja jälleen moite!

Kun ajat ylinopeutta niin odotettavissa on moite, moite, ja... onko niin?

Tätä minä jaksan ihmetellä, että eikö Suomen kokoisesta maasta löydy päteviä...

Täydennys 16:46:
...autonkuljettajia?

Jukka Mäkinen

Mitähän soveltuvuustestiä vaativaa tarvitaan eduskunnan pääsihterinä olemiseen? Puoluetaustaa?? Se ainakin selvittäisi asian. Ei ollut kepuli, kokkeli, ärkökkeli, demari eikä persu. Siinä jää jo top-5 ulkopuolelle.

Toimituksen poiminnat